2013. 09. 25.

A csodafa meséje

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök blogját már régóta olvasom. Az oldalán rengeteg tényszerű, hasznos ismertető anyagból tanultam már különböző növényekről.
Nagy örömmel olvastam, hogy írt a császárfát körülvevő legendákról és a smaragdfáról.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az egész cikket, melyből most a számunkra aktuális sorokat ide is bemásolom:

 „Tény, hogy a császárfának már az alapfaja is számos kedvező tulajdonsággal bír, gyors növekedés jellemzi, fája jó tüzelőanyag valamint ipari felhasználásra is alkalmas, mélyre nyúló gyökérzete miatt pedig idősebb korára kevés öntözést kíván. A különböző hibridek állítólag még jobb tulajdonságokkal bírnak, növekedésük még gyorsabb, fagytűrő képességük jobb, leveleik pedig nagyobbak.

Az egyetlen hibrid, mellyel Magyarországon tudományos kísérletek folytak és folynak, a Smaragdfa® néven ismert Paulownia hibrid, mely ilyenformán nem azonos a császárfával, hanem egy triploid hibrid, melynek magjai 100%-ban sterilek, így invazívnak nem tekinthető.
A Smaragdfa®-val gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) mezőgazdaság-tudományi kara is folytatott kísérleteket, a Corvinus Egyetem pedig két éve végez a Smaragdfa® -n eredményes CO2 asszimilációs és vízhasznosítási kísérleteket. Valamint például Kolontáron, a vörösiszap katasztrófa utóhatásait (porzás) enyhítendő is kerültek Smaragdfa®-k kiültetésre.
Mindebből az vonható le következtetésként, hogy a Paulownia tomentosa és hibridjei valóban ígéretesek, ha egyelőre még konkrétan csodafának nem is nevezhetjük őket.”

Hát igen, részemről csodafaként egyébként is csak egy arany lombú, gyémánt virágú, platina törzsű fát aposztrofálnék, melyen apró tündérek lebegtetik áttetsző szárnyukat varázs dalokat énekelve J
Maradjunk a konkrétumoknál, azoknál melyekkel a Smaragdfa bizonyíthatóan bír.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése